مصاحبه با پژوهشگر برتر صنعت جوش و بازرسي سال 1391-جناب آقاي مهندس اسماعيل رحيمي
(مدير طراحي ، تحقيقات وکنترل کيفيت شركت صنعتي آما)



1- لطفا˝ خودتان را معرفي نمائيد .

اينجانب اسماعيل رحيمي متولد 1340 هستم و فوق ليسانس متالورژي دارم . مدت 23 سال است که در صنعت جوش فعاليت مي کنم و فعلا˝ هم بعنوان مدير طراحي ، تحقيقات و کنترل کيفيت شرکت صنعتي آما مشغول به کار هستم . عمده فعاليت من در کارهاي تحقيقات بوده است و بطور موازي در امر آموزش هم فعاليت دارم . ضمنا˝ در کارهاي مشاوره جوش به صنايع مختلف کشور سابقه وتجربيات خوبي دارم .

2- در مورد کارهاي تحقيقاتي و پژوهشي که انجام داديد توضيح دهيد .

در ابتدا لازم مي دانم که بگويم قطعا˝ افرادي هستند که بيشتر از من کارهاي تحقيقاتي انجام دادندبخصوص اساتيد محترم دانشگاه ها که هميشه مشوق وراهنماي من بودند . ولي اينجانب بعنوان کسي که در صنعت فعاليت مي نمايد با توجه به محدوديتهائيکه در اين امر در صنعت وجود دارد سعي کردم بعنوان يک ايراني به صنعت کشورم خدمتي نا چيز کرده باشم .من حداقل 35 کار پژوهشي در طي اين چندين سال انجام دادم که بعضي از آنها بعلت Secret بودن آن قابل ارائه بصورت مقاله نبوده است . تعداد حداقل 10 مقاله با مشارکت دانشگاهها اينجانب بعنوان مشاور صنعت براي پروژه هاي کارشناسي ارشد دانشجويان رشته جوشکاري ومتالورژي همکاري داشتم وبيش از 11 مقاله هم خودم در سمينارها وکنفرانس هاي داخلي وبين المللي ارائه دادم که جمعا˝ حدود 21 مقاله مي شود . بعضي از اين مقالات در سالهاي اخير در نشريات خارجي هم چاپ شده است که آخرين هاي آنها در سال 2012 دو مقاله يکي در Welding Journal وديگري در Material Science and engineering A توسط نشريه Elsevier به چاپ رسيده است . در حال حاضر هم مشغول سه پروژه دانشجويي با مشارکت دانشگاه ها وچند پروژه صنعتي هستم .

3- نظر شما در مورد کارهاي تحقيقاتي در ايران چيست ؟

بطور کلي کارهاي تحقيقاتي به صورتهاي پايه اي ، کاربردي وصنعتي قابل تقسيم است تحقيقات پايه اي بعهده دانشگاهها مي باشد وتحقيقات کاربردي و صنعتي هم بعهده دانشگاهها وهم صنعت است . اگر به تجربيات کشورهاي در حال توسعه يا جديدن رشد کرده نگاهي داشته باشيم متوجه مي شويم که آنها تحقيقات کاربردي وصنعتي را بيشتر مورد توجه قرار دادند . در کشور ماهم بايد به اين موضوع توجه شود . يعني تحقيقاتي که کشور هاي پيشرفته صنعتي انجام داده اند را تکرار نکنيم بلکه از يافته هاي آنها استفاده نموده ودر جهت توسعه ( develop ) آنها بپردازيم . رسيدن به يافته هاي آنها بايدبا يک انتقال تکنولوژي آگاهانه صورت گيرد نه با يک انتقال تکنولوژي کور يا مونتاژ ، بلکه همراه با انتقال دانش هم باشد . وظيفه ما اين است که با ايجاد مراکز تحقيقاتي برروي اين تکنولوژي کاربردي وصنعتي کار وتحقيق کنيم تا به تحقيقات پايه اي آن تکنولوژي برسيم بطوريکه يک صاحب نظردرآن صنعت بشويم آنگاه با توسعه (develop) آنها به تکنولوژي ويا محصولات جديد تر ديگري دست پيدا کنيم . اگر چنين نکنيم و از تحقيقات پايه اي بخواهيم شروع کنيم فاصله زياد بين ما و کشور هاي پيشرفته صنعتي هر روز بيشتر مي شود مهندسي معکوس هم از روشهاي ديگري مي باشد که ميتوان بکار گرفت . البته تحقيقات پايه اي که بعهده دانشگاه ها است در بعضي از علوم وفنون که انتقال تکنولوژي بسختي انجام مي گيرد لازم است

4- چه پيشنهاداتي براي بهبود تحقيقات درايران داريد ؟

به نظر من ابتدا بايد بينش ونگرش درستي نسبت به تحقيقات آنطوريکه در سوال قبلي جواب دادم پيدا کنيم سپس پيشنهاد مي کنم مراکزي ايجادشود تا در سراسر کشور افراد ذوبده را شناسايي کنند. اينها دو گروه هستند گروه اول افراد متخصص در صنعت هستند که با دانشگاه ها ارتباط دارند وبا تحقيقات جديدي که در دنيا انجام مي شود مطلع هستند ودر کارپژوهش فعال مي باشند . گروه دوم افراد دانشگاهي هستند که که با صنعت ارتباط دارند و اندوخته هاي خودشان را مي توانند به صنعت بصورت کاربردي انتقال دهند . اين دو گروه در کشور ما شايد زياد نباشند اما باايجاد مراکز ي مي توان اين افراد را شناسايي و مديريت کرد . با تقويت اين مراکز ازنظر مادي ومعنوي و ارتباط دادن آنها با مراکز ديگر مثل انجمن نخبگان ، مخترعان و .... مي توان به نتايج خوبي رسيد .